В електричній індукційній плиті використовується енергія магнітного поля. Конфорка сама не нагрівається, вона передає тепло безпосередньо на дно посуду. Це відбувається завдяки високочастотному електричному струму та виконано мідної котушки. Таким чином, їжа нагрівається від каструлі або сковорідки, в той час як конфорка по краях залишається холодною, тому неможливо обпектися. Готувати на індукційній панелі можна тільки в посуді з феромагнітними властивостями, тобто дно каструлі або сковороди має бути з чавуну чи нержавіючої сталі, щоб утворити магнітне поле, а ось алюмінієві та мідні поверхні не підходять для неї. Ще однією цікавою особливістю індукційних панелей є те, що без посуду індукційна плита не включається. Необхідно, щоб каструля чи сковорідка займали хоча б 70% поверхні конфорки для початку нагрівання.